SeppoLavonen

Presidentin puudelit Nato-asiassa

Iltalehden eilisellä Näkökulma-palstalla Lauri Nurmi kirjoitti ajankohtaisen ja erittäin osuvan jutun siitä, kuinka kaukana Kokoomuksen vaaliesitteen kirjaus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on kokoomuksen puoluekokouspäätöksestä:  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/06aa3c2c-2e24-4c92-84da-41f6b76e3eff .  Muutama lainaus:

”… Orpo sai puoluekokoukselta kovimmat spontaanit aplodit, kun hän linjasi, että Suomen pitää lähivuosina liittyä läntiseen puolustusliittoon...Suomen tulisi lähivuosina liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi, Orpo kiteytti ja jatkoi: Haluamme ja uskallamme sanoa suoraan, mitä mieltä olemme…hän lupasi tehdä kokoomuksen puheenjohtajana töitä sen eteen, että jäsenyys olisi mahdollinen. Aplodien perusteella Nato-jäsenyys on kokoomuslaisille politiikan tärkein asiakysymys, ainakin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa...”

”… Nato-jäsenyyttä tai edes sen mahdollisuutta ei mainita kokoomuksen kiiltäväkantisessa vaaliesitteessäkokoomus näyttää Nato-kysymyksessä presidentin puudelilta.  Saadakseen Suomen jonain päivänä Naton jäseneksi, puolueen pitäisi osoittaa kysymyksessä vahvuutta ja kampanjoida näkyvästi tavoitteensa puolesta.  Jos kokoomuksen vaaliohjelmassa lukisi, että puolue kannattaa Suomen liittymistä Natoon lähivuosina, kuten siinä pitäisi kaiken järjen mukaan lukea  - sosialidemokraatit ja keskustalaiset toki sanoisivat, että kokoomus ei ole ulkopolitiikassa presidentin linjoilla. Mutta mitä sitten? Vahvan puolueen pääministeriehdokkaan ei demokratiassa tarvitse olla kaikesta samoilla linjoilla tasavallan presidentin kanssa…”

”… Ulkopoliittinen keskustelu näivettyy. Niinistön suuri kansansuosio ja ärhäkkä luonne ovat johtaneet siihen, että puoluejohtajat varovat tekemästä asioita, jotka edes joku voisi tulkita tasavallan presidentin tahdon vastaisiksi…”,

Että sellaista uskallusta Orpolta ”sanoa suoraan, mitä mieltä olemme”.

Ennen viime eduskuntavaaleja Niinistön käskynjaossa Mäntyniemessä 19.12.2014 puoluejohtajat lupasivat vaieta vaalipuheissaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja varsinkin kielletystä N-sanasta.  Nyt he tekevät sen jo ilman eri käskyä.

Että sellaista länsimaista demokratiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mielenkiintoista!
Mutta vain tavanomaista politiikantekoa. Ajetaan niin monilla rattailla, että
voi matkan suunnata tienhaarasta suuntaan jos toiseenkin. Käännellä takkia ja vaihdella mielipiteitä aina vaalien alla koko äänestäjäkunnan mielistelemiseksi. Onkohan järkevää ja oikea toimintatapa kokoomukselta?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kokoomus voisi ottaa huomioon sen, että galluppien mukaan Naton jäsenyyttä kannattaa yli 20 prosenttia suomalaisista. Kun Kokoomus on ainoa puolue, joka selvästi kannattaa Naton jäsenyyttä, luulisi, että nuo natomyönteiset äänestäisivät Kokoomusta. Tämän lisäksi ainakin osa niistä, joka eivät ole kertoneen kantaansa gallupeissa (EOS-väki) voisi tehdä nyt päätöskensä.

Kun Kokoomuksen vaalistrategia jättää mainitsematta tämä puoluekokouksen linjauksen, se on mielestäni virhe. Kokoomus voisi erottautua muista puolueista kertomalla avoimesti ja kiertelemättä tämän turvallisuuspoliikkansa.

Muiden puolueiden kanta on kiertelevä ja epämääräinen; liitytään jos siihen on tarvetta, nyt se ei ole ajankohtaista.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Asun NATO-maassa, enkä aio käydä Suomessa ennenkuin se on jäsen. Tallinnassa voi tavata kavereita, jos haluaa. Äänestän vielä toistaiseksi mutta toivoisin myös että voisin äänestää NATOn puolesta. Ilmeisesti elinaikanani haavetta vain?

Toimituksen poiminnat